1982,  Sport

Apunk a Spunk!

Naranjito megszégyenülése a svéd bíró sípja által – Az elcsalt mérkőzés hatására még a képregényújság is megszakította világbajnoki sorozatát

Az előző mérkőzésünkön, az északírek ellen három nappal korábban viszonylag gyengén szereplő jugoszlávoknak Ivan Gudelj gyönyörű csukafejes góljával már a mérkőzés tizedik percében megszerezte a vezetést, és ezzel tulajdonképpen megpecsételte csapata sorsát, még ha ezt ő nem is tudhatta előre… Akkor még lengtek a nézőtéren a kék-fehér-piros vöröscsillagos zászlók. Azt ugyan nem tudhatjuk, hogy tetszett-e neki a meccs ilyen alakulása, de a dán játékvezető azonnal késztetést érzett, hogy megváltoztassa, megfordítsa ezt az állást. Mégsem veszíthetnek a házigazdák egy világbajnokságon! Számtalan példát láttunk már azóta is erre… A dán bíró türelmetlennek bizonyult, azt a négy percet is alig tudta kivárni… A spanyol Miguel Ángel Alonsót ugyan jól láthatóan a tizenhatoson kívül, közvetlenül a felfestett fehér vonal előtt buktatták, de nagyot zuhanva és hosszan csúszva a füvön, végül mégis belül kötött ki. A játékvezető pedig, aki a közvetlen közelben állt, tehát jól láthatott mindent, gondolkodás nélkül a tizenegyespontra mutatott. Ezzel azonban még nem volt vége. Az akkori spanyol válogatott egész teljesítményére jellemző módon rosszul elvégzett büntetőt ugyanis a jugoszláv Dragan Pantelić kapuja mellé lőtték. Henning Lund-Sørensen most sem tétovázott: visszarendelte a tizenegyest. A megismételt büntetőt pedig végül Juanito – vagyis polgári nevén: Juan Gómez González (1954–1992) – értékesítette, a jegyzőkönyv szerint a tizennegyedik percben. A két gól között tehát hivatalosan alig négy perc telt el. Az eset annyira kínos volt, hogy másnap még a spanyol sajtó is egybehangzóan tiltakozott és lemoshatatlan szégyenről beszélt, a világ pedig körberöhögte ugyan a dán játékvezetőt, de a nagyra törő jugoszláv reményeken ez akkor már kicsit sem segíthetett… S a mérkőzés végén sem akadt senki sem, akinek kedve lett volna lengetni a nézőtéren a kék-fehér-piros vöröscsillagos zászlót…

Az újvidéki magyar kiadóház, a Forum kiadványa volt a szerb nyelvű Spunk novosti című képregényújság. A hetilap, habár első számát 1981. december 31-re datálták, tulajdonképpen csak egy évig jelent meg, s azt is 1982-ben. Az utolsó, sorrendben ötvenharmadik száma 1982. december 30-i dátummal került a trafikokba. Ha figyelembe vesszük a próbaszámot, vagyis a nulladik számot is, akkor összesen ötvennégy alkalommal jelent meg a Spunk novostinak ez a ciklusa. Két évvel később ugyanis újabb ciklus indult, a lapot újraindították negyedévenként megjelenő vaskos, színes képregényes folyóiratként, de a két kiadványnak tulajdonképpen semmi köze nem volt egymáshoz, még ha az 1984-est negyedik évfolyamként is számozták. És azonos volt a főszerkesztő, Svetozar Tomić is. Azonban ez a második ciklus is rövid életűnek bizonyult, utolsó száma – sorrendben a negyedik – az 1985-ös második megjelenése volt.

Naranjito, az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokság kabalafigurája

Akárcsak az idén, labdarúgó-világbajnokságot játszottak 1982-ben is, az akkori Jugoszlávia pedig a szerencsétlen sorsolásnak köszönhetően a házigazda spanyolokkal került egy csoportba. Ez volt az első vébé, amelyen huszonnégy ország vett részt. Long live Naranjito!

A gyengén szereplő és alulteljesítő ibériaiakat azonban mindenképp tovább kellett segíteni a csoportkörből, nagy szégyen lett volna, ha már ott kiesnek, s a továbbjutást a bíró, a dán Henning Lund-Sørensen, épp a délszláv válogatott kárára hozta össze nekik… A házigazdák, igaz ugyan, hogy a csoportban második helyezettként, három szerény kis pontocskával, de továbbjutottak a középdöntőbe, ahol aztán azonban csúfosan leszerepeltek… (Nyitóképünkön a spanyol Rafael Gordillo és a jugoszláv Zlatko Krmpotić látható a mérkőzés egyik jelentében.)

A botrányosan elcsalt meccset 1982. június 20-án játszották. A Spunk novosti három nappal korábbi lapszámának címlapján még bemutatták – Jugoszlávia csoportbeli ellenfeleinek sorában – a spanyol válogatottat, a következő heti címlapon azonban hirtelen megszakadt ez a sorozat.

Ezt vélhetően nem tekinthetjük véletlennek, vagy szerkesztői mulasztásnak…

 

A jugoszláv válogatott 1982. június 17-én Észak-Írország legjobbjaival csapott össze Zaragozában, ám akkor kiegyeztek egy „laza”, gólnélküli döntetlenben. A mérkőzés összefoglalóját itt tekinthetik meg olvasóink:

 

 

Itt tehát a délszláv csapat egy pontot már feleslegesen „elpazarolt”, „elpocsékolt”…

Majd június 20-án következett a jugoszlávok sorsát megpecsételő, még el sem kezdett világbajnoki menetelését megakasztó találkozó a házigazdák ellen, Velenciában. Álljon itt először ennek a találkozónak az összefoglalója is:

 

 

Majd pedig, akinek ideje engedi, az oroszországi közvetítések szünetében akár az 1982-es mérkőzés teljes felvételét is megtekintheti:

 

 

A jugoszláv válogatott egy győzelemmel (Honduras ellen), egy döntetlennel és egy vereséggel három pontot gyűjtött, és az ötödik csoport harmadik helyezettjeként esett ki az első csoportkör végén…

A Spunk novostinak a Jugoszlávia világbajnoki ellenfeleit bemutató sorozata az újság címlapján jelent meg, de ez a széria csak három rész kinyomtatását élte meg. A sorozatot közlő lapszámokat itt lapozhatják át olvasóink:

 

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás