1982,  Film,  Sport

FRISSÍTÉS: Apunk a Spunk!

A FIFA konfliktuskerülő jellege

Luis Arconada, Jose Antonio Camacho, Rafael Gordillo, Miguel Alonso, Miguel Tendillo, Jose Alexanko, Juanito (vagyis polgári nevén Juan Gómez González, az alig néhány évvel később, harminchét esztendős korában, tragikus autóbalesetben elhunyt csatár…), Jesus Satrustegui, Jesus Zamora, Lopez Ufarte és Jose Sanchez lépett pályára az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon a házigazdák nemzeti tizenegyében azon a – mi tagadás: elcsalt – mérkőzésen, amelyről az idén nyáron már írtunk itt, a Yuharon. Jugoszlávia színeiben pedig Dragan Pantelić, Ivan Gudelj, Velimir Zajec, Nenad Stojković, Zlatko Krmpotić, Vladimir Petrović, Edhem Šljivo, Zlatko Vujović, Safet Sušić, Nikola Jovanović és Ivica Šurjak ölthette magára a jellegzetes kék helyett, ezúttal a fehér színű mezt…

A nyáron, az idei, oroszországi labdarúgó-világbajnokság napjaiban megjelent cikkünket itt érhetik el olvasóink:

Apunk a Spunk!

Az előző mérkőzésünkön, az északírek ellen három nappal korábban viszonylag gyengén szereplő jugoszlávoknak Ivan Gudelj gyönyörű csukafejes góljával már a mérkőzés tizedik percében megszerezte a vezetést, és ezzel tulajdonképpen megpecsételte csapata sorsát, még ha ezt ő nem is tudhatta előre… Akkor még lengtek a nézőtéren a kék-fehér-piros vöröscsillagos zászlók.

Történt pedig, hogy mi ugyan már akkor is mellékeltük a cikkünkhöz a kérdéses mérkőzés teljes felvételét, hogy minden érdeklődő visszanézhesse ennyi idő, vagyis harminchat esztendő távlatából, a YouTube videomegosztó portál azonban – a FIFA-ra, vagyis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségre hivatkozva – letiltotta azt a szolgáltatónál működtetett csatornánkról (lásd nyitóképünket!). S mint néhány nappal ezelőtt már írtuk is, számítógépes logaritmusokkal nehéz lenne vitatkoznunk…

FRISSÍTÉS: Történetek, amelyeken a főhős is meglepődött volna…

Szigorú, mondhatni életveszélyes fenyegetést kaptunk az egyik ingyenes szolgáltatótól, amelynek jótéteményeit, mi tagadás, mi is rendszeresen igénybe vesszük a Yuhar szerkesztése közben. Azon, hogy a YouTube olykor törli a feltöltött videóinkat, már meg sem lepődünk igazán, most azonban az Issuu döntött úgy, hogy megfegyelmez bennünket.

Megfigyelhetjük azonban, hogy ugyanezen a videomegosztó portálon szinte az összes régi mérkőzés, szinte az összes régi, egykori labdarúgó-világbajnokság visszanézhető, újraélhető – kevés kivétellel. Így hát arra a következtetésre kellett jutnunk (nesze nekünk egy újabb tetszetős kis összeesküvés-elmélet…), hogy a FIFA alapjáraton csak a vitatott meccseket tiltotta le, amelyek így vagy úgy, de felvetik a csalás, a mutyizás gyanúját. Jó kis konfliktuskerülő szervezet hát ez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség…
Olyan ugyanis még nem fordult elő, hogy bírói tévedések vagy az eredmény szándékos befolyásolása miatt törölték vagy megváltoztatták, esetleg felülbírálták volna a mérkőzés – a legtöbb esetben kilencven perce, s csak olykor több… – végén lehozott eredményt. A csaló bírót legfeljebb hazaküldik, eltiltják, később nem hívják nemzetközi tornákra, de akit jól megfizetnek, az nem is bánja ezt, szépen felmarkolja a pénzt és már dől is hanyatt kényelmesen a foteljében, mint, aki jól végezte dolgát. Amit pedig a pályán elkövetett, az megmásíthatatlan valósággá, örökérvényű eredménnyé válik.
Úgy tűnik tehát, hogy a FIFA továbbra is ragaszkodik ehhez az elvéhez, és teljesen mindegy neki, hogy a csaló játékvezetőt valóban megvásárolták, lefizették-e, vagy csak eredendően volt hülye – hogy egy klasszikus dalszöveget idézzek: „sudija je peder!” – amikor rosszul ítélkezett. Minden olyan mérkőzést pedig, amely így, sok év távlatából is vitákat, konfliktusokat generálhat, egyszerűen csak eltávolít a nyilvánosság szeme elől.

Merjük remélni, hogy az igazság ebben az esetben sem nem vész el, csak átalakul, ezért a vitatott mérkőzés felvételét most két másik hasonló szolgáltatónál is elhelyeztük, abban a reményben, hogy így olvasóink számára is elérhető lesz.

1.

2.

 

A mérkőzés jegyzőkönyvét a FIFA honlapján itt találhatják meg olvasóink:

1982 FIFA World Cup Spain ™ – Matches – Spain-Yugoslavia – FIFA.com

1982 FIFA World Cup Spain ™ – Matches – Spain-Yugoslavia

 

Mivel az eredeti, az idén júniusban megjelent anyagunkban, amelyhez jelen frissítésünk is kapcsolódik, a spanyolországi labdarúgó-világbajnokság témáját a Spunk novosti című képregényes kiadvánnyal kötöttük össze, végezetül most ide tesszük ennek az 1981 végén indult újságnak az első tíz számát is, hogy a Yuhar látogatói kedvükre átlapozhassák:

 

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás