2006,  Interjú

Kasza József: Mi a hézag?*

Van egy kedves beszélgetésem Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség néhai elnökével 2006-ból. Az a pletyka járta akkoriban, hogy a VMSZ együttműködési megállapodást kíván kötni a kormányfő, Vojislav Koštunica pártjával, a konzervatív, oroszbarát, az Európai Unió iránt fenntartásokkal viseltető Szerbiai Demokrata Párttal. A híresztelést a vajdasági magyar közvéleményben óriási megrökönyödés fogadta.
Egy telefonbeszélgetésben újságíróként azt igyekeztem megtudni a pártelnöktől, hogy igaz-e ez a híresztelés. Miután bevallotta, hogy igaz, megpróbáltam feloldatni vele egy logikátlanságot, de többszöri nekifutásra is csak egy „mi a hézag?”-ig jutottunk.
Kasza abban az időben azzal hárította el a Páll Sándor vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével való együttműködést, hogy nem kíván olyan párttal együttműködni, amely koalícióra lépett a Szerb Radikális Párttal. (A VMDK egy időben az SZRP-vel együtt irányította Óbecsét.) Arra igyekeztem rávilágítani, hogy Koštunica pártja is több helyi önkormányzatot Šešelj radikálisaival együtt irányít, tehát ilyenformán semmi különbség nincs a VMDK és az SZDP között, akkor meg mégis hogy van az, hogy a magyar párttal elképzelhetetlennek tartja a VMSZ elnöke a párbeszédet, míg a nacionalista szerb demokratákkal együttműködési protokollt kíván összehozni.

Így zajlott a beszélgetés:

______________________________
*A hézag az egy keskeny nyílás, kisebb rés

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás