2018,  Önkontroll

Egy archívum, melyre sokan vártunk

Van egy adattár, azaz alakul. A teljesség igénye nélkül

Egy meglevő, fiókokban és adathordozókon, polcokon és mappákban levő anyagot kezdett feldolgozni két lelkes „jugó” ember, a két szerkesztő, név szerint Szabó Palócz Attila és Barlog Károly, akik ezt mindenki számára elérhetővé teszik a Yuhar, azaz a Jugoszláviai Magyar Archívum honlapján. Nosztalgiázók és a múlt iránt érdeklődők, figyelem! Elkészült az az online felület, ahol böngészni, ásni és kincset keresni lehet.

Yu, azaz az ex-Jugoszlávia térsége, h, mint magyar, valamint ar, azaz archívum. Ezekből az elemekből áll össze a mozaikszó. Jóízű, kávéval dúsított beszélgetések egy pesti körgangon – ez vezetett ahhoz, hogy létrejött a Yuhar, azaz a Jugoszláviai Magyar Archívum – olvasható a honlapjukon. De mit is takar mindez? Előfordult már önnel is, kedves olvasó, hogy egy baráti társaságban régmúlt idők eseményeit emlegették? Közös emlékek között bogarásztak, és sajnálkoztak, mennyire kár, hogy nincs róla kép, videofelvétel vagy bármi más, ami élőbbé, közelebbivé tenné mindezt? Olyan előadásokról beszélgettek, amelyeket szívesen megnéznének újra? Vagy éppen olyan embereket emlegettek, akik már nem is élnek, és csak kevés felvétel készült róluk? Arra viszont nem gondoltak, hogy talán éppen valaki más fiókjában lapulnak az ilyen kincsek. Például a fent említett két dalia, Szabó Palócz Attila és Barlog Károly dobozaiban, fiókjaiban, hiszen ahogy ön is eltesz emlékbe bizonyos dolgokat, úgy ők is. Nem is keveset. És most úgy döntöttek, hogy a nagyvilág szeme elé tárják ezt a privát gyűjteményt. S elkészült egy olyan gyűjtőhely, ahol online lehet guberálni, megtalálni a számunkra fontos képeket, videókat.
– A VHS-kazettáimat néhány évvel ezelőtt digitalizáltam, ám azóta is ugyanolyan kihasználatlanul és hozzáférhetetlenül, rendszerezetlenül tornyosulnak különféle DVD-ken. Így jutottunk el az ötlethez, hogy ezeket (és minden mást is) ideje lenne csoportosítani, s az elkészült rendszert mindenki számára elérhetővé tenni, bővíteni. Olyan emberek is hallhatóak lesznek hangfelvétel, interjú formájában, akik már nincsenek köztünk – mondta Szabó Palócz Attila.
A Yuhar, azaz a Jugoszláviai Magyar Archívum március 1-jétől érhető el, persze nem végleges formájában, hiszen mint már említettük, egy állandóan bővülő adattárról van szó. A fiúk folyamatosan dolgozzák fel, illetve teszik publikussá a meglevő anyagokat. Ez egy olyan bázis, amely igazából végtelen, hiszen bárkinél lapulhat otthon egy olyan felbecsülhetetlen értékű anyag, amely megosztásra vár.
– A legrégebbi anyagunk egyelőre a Szabadkai Rádió első bejelentkezése, első adása 1968-ból. Viszont természetesen ennél régebbi felvételek is előkerülhetnek még – mondta Attila.
Aki úgy érzi, hogy olyan értékes archív kéziratot, hang- vagy videofelvételt, képanyagot stb. birtokol, amelyet szívesen tenne közzé digitális formában, vegye fel a kapcsolatot a Yuharral az info@yuhar.hu e-mail-címen.
– Nem kizárólag a magyar nyelven elérhető és vajdasági kötődésű anyagok érdekelnek bennünket, hanem minden, ami hatással volt vagy lehetett a hajdani Jugoszláviában élt magyarság életére. Számítunk rá, hogy mások is meg akarják majd osztani a féltve őrzött, írott, nyomtatott, hang- és képanyagukat – tette hozzá Barlog Károly.

Szerda Zsófi
(Hét Nap, 2018.március 22.)

Hét Nap – Egy archívum, melyre sokan vártunk

Szerda Zsófi 2018.3.22 LXXIII. évfolyam 11. szám Múzsaidéző Egy meglevő, fiókokban és adathordozókon, polcokon és mappákban levő anyagot kezdett feldolgozni két lelkes „jugó” ember, a két szerkesztő, név szerint Szabó Palócz Attila és Barlog Károly, akik ezt mindenki számára elérhetővé teszik a Yuhar, azaz a Jugoszláviai Magyar Archívum honlapján.

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás