1985,  Ínyencség,  Zene

Egy álom, ami még ma sem válhatott valóra

Lemezjátszónk képzeletbeli tárcsáján ezúttal a YU Rock Misija-kislemez pörög

Bob Geldof 1985. július 13-i Live Aid koncertjéről középiskolás koromban – ha jól emlékszem, angol órán – hallottam először, akkor is csak azért figyelhettem fel rá, mert rongyosra hallgattam a The Best PUNK Album In the World Ever válogatáskazettát, és azon jutott hely (a) The Boomtown Rats Lookin’ after No. 1. című dalának is.

Az emberi jogok, a hátrányos helyzetű országok, az afrikai éhezők, mélynyomorban élők nem igazán hoztak lázba ebben az időszakban – hiszen egyrészt az aktuális hatalom is azt éreztette velünk úton-útfélen, hogy joga csak a hatalmasoknak van (nekünk csak kötelezettségeink), a mélynyomorról, szegénységről, éhezésről pedig én is tudtam volna ezt-azt mondani (ahogyan sok ismerősöm, akiket velünk együtt a legutóbbi délszláv háború tett nincstelenné). De a punk-rockot szerettem, ma is így van. Ergo Bob Geldof egy szimpatikus figura volt számomra.

De hogy mi köze is van Geldofnak jelen cikkünkhöz? Nagyon is sok. Világszerte számosan csatlakoztak Geldof kezdeményezéséhez, így például az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és Norvégia mellett a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság is.

Az egykori Jugoszlávia rocksztárjai ekkor rögzítették a Za milion godina (Millió évig) című dalt (amely nemrégiben előkerült szerkesztőtársam, Szabó Palócz Attila vinyl-gyűjteményéből) és a hozzá tartozó videoklipet, amit a világ minden táján bemutattak a televíziók. De lejátszották az említett londoni Live Aid-koncert hatalmas kivetítőjén is.

Harminchárom és fél évvel ezelőtt, 1985. június 15-én pedig egy nyolcórás nagyszabású koncertet is rendeztek ennek apropóján Belgrádban.

A Za milion godina zenéjét Dragan Ilić, a Generacija 5 zenekar frontembere szerezte, szövegét pedig az a Mladen Popović írta, aki többek között Oliver Mandićnak vagy a Denis & Denisnek írt dalszöveget ebben az időszakban.

YU Rock misija: Za milion godina


Kada jedna gruba reč
ko vrata teška zatvori sve prolaze
kada dan ko kamen tvrd
sruši se sa neba na tvoj nežni dlan
i dok noć u kojoj nema zvezda caruje
u samoći sa svih strana strah te obuzme
 
Kada tmurno jutro osvane
u tvojim tužnim mislima
kada kiše jesenje zamagle ti
pogled ispred prozora
jedna ruka traži te i želi da ti da
dodir nežnosti za bar milion godina
 
Nikad ne boj se, s tobom neko je
ko želi ljubav da ti da
deo svoga toplog sna
nikad ne boj se, ljubav jača je
deca u nama znaju sve
pravi put u nove sne
 
Kada strašne bure zaprete
da razbiju tvoj mali brod
kada reči šture
pokušaju da nađu izgovor
jedna ruka traži te i želi da ti da
dodir nežnosti za bar milion godina
 
Nikad ne boj se, s tobom neko je
ko želi ljubav da ti da
deo svoga toplog sna
nikad ne boj se, ljubav jača je
deca u nama znaju sve
pravi put u nove sne

A dalt három nap alatt rögzítették a belgrádi RTB stúdiójában és a kor olyan jelentős zenészei énekelték, mint amilyen Oliver Mandić, Željko Bebek és Goran Bregović (Bijelo Dugme), Momčilo Bajagić (Bajaga i Instruktori), Dado Topić, Zdravko Čolić, Marina Perazić (Denis & Denis), Vesna Vrandečić (Xenia), Snežana Mišković Viktorija, Slađana Milošević és sokan mások. A Wikipédián megtalálható egyébként a teljes stáblista.

Mit is mondhatnánk még: pörögjön a lemez!

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás