2016,  Film

Oromhegyesiek útján

„…a mai politikusok közül sokan nem szeretnének tudni arról, ami 1992-ben történt Oromhegyesen. Mi azonban nem feledkezhetünk meg róla. A Bethlen Gábor Alaptól támogatást kaptunk, hogy az akkori időszakról készült filmeket, videókat kiadhassuk DVD-n, és ezzel kívánjuk megajándékozni a falu lakosságát, illetve mindazokat, akik valamilyen módon aktív részesei voltak azoknak a heteknek, hónapoknak” — mondta el a Hét Napnak adott interjúban Balla Lajos – Laci 2016 júniusában. A dévédé azóta már természetesen megjelent, sőt, a Yuhar rendszeres látogatói már a tartalmának nagy részét is megismerhették.

 

Balla Lajos – Lacinak ezúton is nagyon szépen köszönjük a lehetőséget, hogy a kiadvány tartalmát, de azon felül más kapcsolódó anyagokat is közlésre a honlapunk rendelkezésére bocsátott!

 

Az eddigiekben az alábbi anyagokat találhatták meg olvasóink a Yuhar oldalain – ezeket ajánljuk most ismét a figyelmükbe:

 

Zitzer Szellemi Köztársaság, a kezdetek

A megbízott futárok közül volt olyan, aki megtagadta a behívók kézbesítését, de volt olyan is, aki ezt hazafias kötelezettségének érezte, ami miatt munkája közben, egyik este ismeretlenek nagyon megverték. A falu egészségházában dolgozó doktornő és a hét nővér (dr. Gazdag Veronika, Pekla Eszter, Kanyó Erzsébet, Teslić Gizella, Koncz Klára, Mészáros Ildikó és Kávai Laura) olyan elhatározásra jutottak, valahogyan meg kell gátolni a férfiak háborúba való elhurcolását.

Ziccerek Zitzere

Vasárnap volt, 1992. május 10-e. Délután háromkor gyülekeztek az emberek, fél ötkor kezdődött az első békemegmozdulás Oromhegyesen. A háború és a mozgósítások ellen tiltakoztak egy olyan pillanatban, amikor a hatalom a haza védelmének jelszava mellett a horvátországi harcterekre akarta hurcolni a békés embereket, egy olyan öldöklésbe, amelyben az ország deklaráltan nem is vett részt.

Egy falu békét akar

Oromhegyesen és az akkori Jugoszláviában forgatott a német Deutsche Welle televízió stábja is 1993-ban. Ein Drof will Frieden – mondhatnánk, ugyanis az alábbi felvétel értelmezéséhez, megértéséhez német nyelvtudás szükséges. De ezzel együtt is fontos esemény, az egyik legfontosabb fordulópont volt, hogy végre a nyugat-európai sajtó is felfigyelt arra, hogy mi is történik tulajdonképpen egy kis vajdasági magyar faluban…

A szabadság földalatti szellemi múzeumának létrehozása

Elég csak arra gondolni, hogy Hevesi Tamás, Dinnyés József, Kalapács József és Waszlavik László a helyszínen támogatták dalaikkal az itt összegyűlt embereket. A képzőművészek közül az akkor Berlinben élő (ma már csak néhai) Kerekes László egész sorozatokat alkotott e témára, amelyek közül egy csokrot ajándékozott a falunak.

Inkább szeretnék itt élni, mint Szarajevóban meghalni

A fiatal egyetemisták 1995 nyarán csaknem egy hónapig forgattak a faluban, így készült az alábbi film. Ez az anyagunk „egyenes ági” folytatása korábbi cikkünknek, amelyet itt érhetnek el olvasóink: Elég csak arra gondolni, hogy Hevesi Tamás, Dinnyés József, Kalapács József és Waszlavik László a helyszínen támogatták dalaikkal az itt összegyűlt embereket.

Lehetett bátran is félni

A nagyszerb nacionalizmus immár végérvényesen „államvallássá” vált – 1991 nyarára ez az addig kétkedők előtt is egyértelművé vált. Ekkor már mindenki tudta: a háború elkerülhetetlen. Azonban minderre igencsak korlátozott volt a reakció. Mintha mindenki félt volna szembeszállni az őrülettel, nehogy válaszként megismétlődjön az 1988-as joghurtforradalomhoz vagy az 1989 elején bevezetett szlovéniai embargóhoz hasonló megmozdulás-sorozat.

A földalatti múzeum mennybemenetele

Ez a cikkünk sem áll itt előzmények nélkül… A témával foglalkozó korábbi anyagunkat itt érhetik el ilvasóink: Elég csak arra gondolni, hogy Hevesi Tamás, Dinnyés József, Kalapács József és Waszlavik László a helyszínen támogatták dalaikkal az itt összegyűlt embereket.

Adalékok Oromhegyes még meg nem írt monográfiájához

Oromhegyes a Telecskai-dombok szélén található, több mint ezernyolcszáz lakosú falu, amely viszonylag új település, valamikor az 1848-49-es szabadságharc és forradalom leverését követően jött létre. A település környéke már az őskorban is lakott volt, erről tanúskodnak az iskola építésekor fellelt jégkorszaki leletek, de feltételezhető, hogy a korai középkorban itt helyezkedett el a Ket-Adryan (Két-Adorján) településpáros egyike.

Asszonyok lázadása

„Oromhegyes egy kétezer lakosú kis falu Vajdaság északi részén. Nem sok minden történik itt” – mondja az Asszonyok lázadása című film narrátora. Hát 1992-ben bizony történt, nem kicsit, nagyon is… A Duna Televízió 2016. december 19-én, 23 óra 10 perckor mutatta be Kovács István, zentai születésű rendező Asszonyok lázadása című dokumentumfilmjét.

FRISSÍTÉS: Asszonyok lázadása

Vasárnap „hozta el” nekünk ide, a Yuharra Balla Lajos – Laci az Asszonyok lázadása című dokumentumfilmet. Ennek rendezőjével, a zentai származású Kovács Istvánnal a mű 2016-os oromhegyesi bemutatója előtt Vígi Zsoldos Zsaklina készített interjút a Családi Kör című hetilap számára.

Balogh István: Virágot ültetni sisakba

A helyi békemozgalmak kezdetének huszadik évfordulójára, 2012-ben, az Oromhegyesi Faluház Alap gondozásában jelent meg Balogh István kötete, a Virágot ültetni sisakba, amelyben a szerző a kilencvenes évek hangulatát és élményanyagát idézte meg sajátságos, különleges megközelítésben. A kötet illusztrációit Kanyó Ervin készítette, a fedőlapot Baráth Ferenc tervezte.

 

Igazán végső ideje volt már készítenünk mindezekről egy gyűjtőoldalt, vagyis afféle tartalomjegyzéket! 🙂

 

A Zitzer Szellemi Köztársaságról készült filmeket, videofelvételeket egybegyűjtő kétlemezes dévédékiadvány címlapja
A Zitzer Szellemi Köztársaságról készült filmeket, videofelvételeket egybegyűjtő kétlemezes dévédékiadvány hátlapja

 

A hátoldalon található tartalomjegyzék nem igazít el bennünket pontosan arról, hogy milyen kisfilmek azok, amelyeket a második dévédélemez elején találhatunk. Ezek tulajdonképpen afféle nosztalgikus kisfilmek, szimpatikus kis emlékfilmek, amelyeket az autó ablakába kihelyezett kamerával készítettek, miközben a faluban, vagy a falu felé haladva kocsikáztak. És hasonlók…
Ezek segítségével pedig most mi is körülnézhetünk egy kicsit Oromhegyesen.

Összesen négy ilyen videó található a kiadványon. Lássuk most ezeket, szépen sorjában, s hagyjuk, hogy ezek kalauzoljanak végig bennünket ezen a kis bácskai falun:

 

 

És ugyancsak felkerül a dévédékiadványra egy tudósítás a 2016-os oromhegyesi traktorfesztiválról is:

 

 

A szerkesztő megjegyzése

Mivel ez utóbbi videofelvétel, amelyik az oromhegyesi traktorfesztivál eseményeit örökítette meg, 2016-ban készült, a Yuhar kronológiájában mai bejegyzésünket ehhez az évszámhoz igazítjuk.

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás